MATILDA & ELISABET

Vi arbetar för en levande landsbygd, hållbart företagande och lokalt nätverkande!

Gröna vågen förde våra föräldrar från Stockholm till Borkhult 1980. Vi växte upp i en by med flera unga barnfamiljer som tillsammans hade en dröm om att bo på landsbygden. Det var djur, växtfärgning, tovning blandat med politik och midsommarfirande. 

Efter många års studier och arbeten utomlands och i andra städer har vi nu återvänt hem till Östergötlands skogar. Hösten 2016 fick vi äntligen möjlighet att köpa våra drömmars hus, det som kallas Lapphem, och börja bygga på vår idé om ett kulturhus på landet. En plats för mat, musik, konst och skratt. En plats där alla delar är lika viktiga och där alla ska känna sig välkomna.

BORKHULT

Borkhult har en rik historia och det finns lämningar och ruiner här och var utefter Borkhults ån. Här fanns i slutet på 1800-talet ett tegelbruk, tändsticksfabrik för tillverkning av svavelstickor, såg, kvarn, spikbruk samt pappersbruk. Massafabriken var igång till 1904 då den lades ned efter osämja mellan ägarna. Till den tidens betydande verksamhet måste även räknas lantbruket, som hade utomordentligt gott anseende och var ett av de större i landet.

De gamla arbetarbostäderna från mitten av 1800-talet på bruksgatan finns kvar och är bebodda.

BORKHULTS NATUR- OCH KULTURFÖRENING

Borkhults natur- och kulturförening är en ideell förening som ska främja kultur i och kring den unika byggnaden Lapphem. Föreningen vill lyfta fram lokala förmågor och även bevara och belysa konst, musik och mat från den östgötska regionen. Läs mer...

ADRESS

Lapphem Borkhult

597 96 Åtvidaberg

Klicka på adressen för vägbeskrivning

Skriv in Borkhult Lapphem Parkering på din gps.


EMAIL

info@borkhult.se


PHONE

(0046) 070 150 95 43


Närmaste station är Åtvidaberg, hit går det buss och tåg. Från Åtvidaberg till Borkhult går det att beställa närtrafik på telefonnummer 0771711020, minst två timmar före önskad avfärd. Det kostar 45 kr för vuxen och 30 kr för ungdom och senior. Läs mer om hur det fungerar med närtrafik på Östgötatrafikens hemsida.

Boende

Kan bokas året runt.

TILLGÄNGLIGHET


Lapphem

Detta hus från slutet av 1800-talet är tyvärr inte tillgänglighetsanpassat. Det går inte att ta sig upp till andra våningen om en är rullstolsburen eller har svårt att gå i trappor. Trappan är mycket brant.


Kaféet

En vanlig rullstol kommer in genom dörren från uteplatsen, men en permobil är för bred. Det samma gäller för toaletten i källaren. Om besökaren behöver ha tillgång till en större tillgänglighetsanpassad toalett finns det i Vandrarhemmet Yxnevallen som ligger cirka 150 meter från kaféet. Vandrarhemmet kan nås med bil och har en ramp in.


Parkering för rörelsehindrade

finns i anslutning till kaféet. En kort grusbacke leder ner till caféet.


Vi har laktosfria och glutenfria matalternativ.


I en av fyra lägenheter är det förbud mot pälsdjur. Dock kan vi inte garantera att det aldrig förekommit djur i en del av de möbler som finns i inredningen.


Det finns ej hörslinga i lokalen.